A Debreceni Egyetem ÁOK Belgyógyászati Intézet tanszékesítése során még a volt III. Sz. Belgyógyászati Klinika területén 2001. július 1-én alakult meg a nem független Reumatológiai Tanszék, mely 2008. június 1-től, még mindig a Belgyógyászati Intézet részeként, szakmailag és gazdaságilag önálló tanszékként működik.

DEOEC Reumatológiai Tanszék - Reumatológus Debrecen

A klinikán már az 1970-es vége óta, igaz nem tanszéki formában, zajlott a reumatológiai, elsősorban arthritises betegek ellátása, és a Reumatológia tantárgy oktatása néhány órában, a belgyógyászatba ágyazva, a III. évfolyam 2. félévében. A reumatológiai betegellátás és oktatás dr. Szegedi Gyula akadémikus és munkatársai, először dr. Tamási László főorvos, majd dr. Surányi Péter főorvos keze nyomán fejlődött. A jelenlegi tanszékvezető, Dr. Szekanecz Zoltán professzor 1994-ben vette át a gondozott beteganyagot és az oktatásszervezést, majd 2001, a Tanszék megalakulása óta a betegellátás, oktatás és kutatás területén is regionális centrumként működünk. A Tanszék jelenlegi helyére, a volt I. sz. Sebészeti Klinika épületébe 2008-ban költözött, ezzel, az Ortopédiai Klinikával és a Rehabilitációs és Fizikális Medicina Tanszékkel együtt egyfajta "mozgásszervi centrum" kialakítására nyílt lehetőség.

A Tanszék személyi struktúrája a következő: a tanszékvezető (Prof. dr. Szekanecz Zoltán, az MTA doktora) mellett dr. Szűcs Gabriella egyetemi tanár (az MTA doktora) és dr. Szántó Sándor egyetemi tanár (az MTA doktora; főállásban a DE ÁOK Sportorvosi Tanszék vezetője) képezik a vezető oktatói garnitúrát. Emellett dr. Szamosi Szilvia adjunktus, dr. Bodnár Nóra adjunktus, dr. Végh Edit tanársegéd, dr. Pethő Zsófia tanáregéd, dr. Horváth Ágnes, dr. Gulyás Katalin és dr. Mogyoróssy Sándor szakorvosok a Tanszék állandó szakorvos tagjai. Szerződéses részállásban dr. Szabó Zoltán tanársegéd is a tanszék tagja. Emellett több reumatológus rezidens és szakorvosjelölt (dr. Soós Boglárka, dr. Bodoki Levente, dr. Gyetkó Zsuzsanna, dr. Falcsik Rebeka, dr. Hamar Attila), valamint két biológus (Czókolyová Monika, Pusztai Anita) vesz részt a Tanszék munkájában. A szakdolgozók közül Dr. (jur) Domján Andrea egészségügyi menedzser mellett informatikus, titkárnők, osztályos főnővér, gyógytornászok, fizioterápiás asszisztensek, szakrendelői asszisztensek, klinikai vizsgálati asszisztensek ("study nurse"), osztályos nővérek képezik a Tanszék összetételét (lásd Munkatársaink).

betegellátás fekvő- és járóbeteg-ellátást jelent. A fekvőbeteg ellátást tekintve a Tanszék 20 ágyon lát el speciális reumatológiai feladatokat. A Tanszék fő profilja az arthritisek és a szisztémás autoimmun betegségek egész skálája, miután többen klinikai immunológiai szakvizsgával is rendelkeznek. Emellett Debrecen reumatológiai ellátóterülete vagyunk, döntően ambuláns ellátás keretében. Az osztályra elsősorban az arthritises, autoimmun, sürgősségi reumatológiai eseteket vesszük fel. (Csak tájékoztatásul, mindez évente 1400-1500 fekvőbeteget jelent; az átlagos ápolási napok száma 5,7-5,9). Az ambuláns (szakrendelői) ellátás során minden munkanapon hat órában speciális arthritis ambulancia működik. (Ezek forgalma évente kb. 6-7000 járóbeteg). Az osztályt és a szakrendeléseket támogató fizioterápiás egység mindennap 6 órában üzemel és itt egyéni, csoportos gyógytorna, massage, elektroterápia, magnetoterápia, ultrahang, Bioptron lámpa, lágylézer, Bemer terápia érhető el. Hazai és külföldi betegek számára, igény szerint, a térítéses betegellátás is működik. Utóbbit két komfortos, fürdőszobás, hűtőszekrénnyel, TV-vel ellátott egyágyas körterem segíti. Tanszékünk kiemelt regionális arthritis és biológiai terápiás centrum, ahol minden XXI. századi diagnosztikai és terápiás lehetőség rendelkezésre áll. A régión kívül az ország egész területéről érkeznek hozzánk gyulladásos-autoimmun reumatológiai betegek.

Miután városunkban számos, általános reumatológiai ellátást nyújtó intézmény is működik (pl. EJK, Nagyerdei Gyógyfürdő Kft, DE Kenézy Egyetemi Kórház Reumatológiai Osztály, magánrendelések), ezért Tanszékünk elsősorban a speciális, belgyógyász-immunológus szakmai hátteret, sürgősségi ellátási lehetőséget igénylő kórképeket látja el. Betegellátásunkat a progresszivitás elveinek (országos III. progresszivitási szinten vagyunk) megfelelően igyekszünk végezni: a népbetegségeket (arthrosis, osteoporosis, derékfájás), más degeneratív kórképeket, lágyrészreumatizmusokat, valamint a döntően fürdőkezelést, fizioterápiát igénylő eseteket döntően a város fent említett más intézményei felé irányítjuk, amely centrumokkal igen jó szakmai kapcsolatot alakítottunk ki. A regionális betegellátás, az optimális betegutak érdekében szorosan együttműködünk az ikerrégió többi reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációs osztályával is (Kenézy Egyetemi Kórház, Nyíregyháza, Miskolc, Szolnok, Eger, Ózd, Mezőkövesd). A diagnosztika és terápia tekintetében a DE ÁOK számos egyéb egysége segíti munkánkat.

A Tanszék egyik elsődleges szerepe természetesen az oktatás koordinálása. Ebben is együttműködünk a Kenézy Kórház oktatógárdájával. A graduális képzés során a Belgyógyászat tantárgyon belül 12 óra előadás és 8 óra gyakorlat keretében oktatjuk a reumatológia alapjait. Mivel ez rendkívül alacsony óraszámot jelent, a mozgásszervi képzést, részben más társszakmákkal (ortopédia, traumatológia, idegsebészet, radiológia) együttműködve, kreditkurzusok, családorvos továbbképzések, posztgraduális képzés során igyekszünk kiterjeszteni. A gyógytornászokat a DE Népegészségügyi Kar, Fizioterápiás Tanszék megalakulása óta oktatjuk. A Tanszék 2001 óta irányítja a régió reumatológus és fizioterapeuta posztgraduális és szakorvosképzését, és 2004 óta reumatológiából, fizioterápiából szakvizsgáztatunk is. Ugyancsak részt veszünk a fogorvostanhallgatók, gyógyszerészhallgatók reumatológiai oktatásában, valamint a családorvosok, reumatológus és immunológus szakorvosok továbbképzésében is.

kutatás területén kiemelt témánk a rheumatoid arthritis, a spondylarthropathiák és a szisztémás sclerosis pathogenezise, az újabb diagnosztikus és terápiás lehetőségek. Ezen belül fő kutatási területeink a HLA és non-HLA gének, az akcelerált atherosclerosis, a chemokinek, angiogenezis, sejtadhézió, Toll receptorok, porcantigének pathogenetikai szerepe, az arthritisek és a tumorok kapcsolatai, a csípőprotézis kilazulásának immunológiája, a betegségek túlélési adatai, az osteoporosis kérdései. Kutatjuk a modern képalkotó (pl. MRI) és labordiagnosztikai (pl. citrullinált antigének elleni antitestek) módszereket, valamint a biológiai terápia lehetőségeit. A Tanszéken két MTA doktora és négy kandidátusi illetve PhD fokozattal rendelkező kolléga dolgozik. Új gyógyszerekkel, különösen biológiai készítményekkel eddig több mint 80 II-III. fázisú klinikai vizsgálatot végeztünk. A Tanszék munkatársai számos nagy értékű GINOP, TÁMOP, OTKA, ETT, FKFP pályázatot, valamint több milliós gyógyszergyári ún. kutató-iniciált grantot nyertek el. A kollégák 15 rangos külföldi és több hazai folyóiratnak állandó bírálói. A Tanszék vezetője 2012 óta a Magyar Reumatológusok Egyesülete elnöke és több hazai társaság (MIT, MOOT) vezetőségi tagja. Tanszékünkön eddig mintegy 50 tudományos diákköri pályamunka és diplomamunka készült. Ugyanitt PhD képzés is folyik: a tanszék megalakulása óta 16 PhD fokozat született és jelenleg nyolc kolléga PhD képzése folyik. A Tanszékről négyen töltöttek egy évnél hosszabb időt külföldi tanulmányutakon, döntően az Egyesült Államokban és Angliában.

Ami a scientometriai adatokat illeti, a Tanszék munkatársai eddig összesen több mint 450 közleményt, 11 könyvet, mintegy 90 könyvfejezetet jelentettek meg. A közlemények összes impakt faktora 800 felett van. Az összes citáció száma 15000 fölött van.

Elérhetőségeink: 
Titkárság:
Márton Anita titkárnő;
telefon/fax: 52/255-091,
e-mail: reuma [dot] titkarsag [at] med [dot] unideb [dot] hu

Egészségügyi dolgozóknak: 06 30/493-7164 

e-mail: reuma [dot] szakrendeles [at] med [dot] unideb [dot] hu

Gyógytorna: 52/411-717/56596 és 57119 mellék

Fizioterápia: 52/411-717/56394 mellék

DEOEC Reumatológiai Tanszék - Térkép

A gyermekreumatológiai szakrendelések helye:
DE KK Gyermekgyógyászati Klinika
Rendelés: keddi és csütörtöki napokon
Rendel: Dr. Káposzta Rita
Időpont az alábbi telefonszámokon kérhető:
52/255-603, illetve 06-52/411-717/55687